KONSTNÄRLIGT TEAM

Melanie Mederlind

Melanie Mederlind

Om Melanie Mederlind

Melanie Mederlind är regissör och examinerades från Dramatiska institutets regiutbildning 2004. Hon har regisserat teater, radioteater, opera och dans, och har etablerat sig som regissör av främst tyskspråkig dramatik. Melanie har även varit verksam som översättare av svensk dramatik till portugisiska, bland annat Strindberg, Dagerman och Norén.

Melanie har tidigare regisserat Skandinavienpremiären av Ulrike Maria Stuart av Elfriede Jelinek på Nationaltheatret i Oslo, som öppnade Samtidsfestivalen 2007 och som nominerades till Hedda-priset för bästa regi. Andra produktioner av Melanie är bl a Avskedet på Malmö Stadsteater, som innebar svensk scenpremiär för Elfriede Jelinek, och Sverigepremiären av Kvinnan från förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs Stadsteater, som blev uttagen till Teaterbiennalen 2011. På Riksteatern har hon gjort ett flertal produktioner, bl a I Alperna av Elfriede Jelinek, och 24 timmar Berlin av Roland Schimmelpfennig, som blev inbjuden till Tammerfors teatersommar 2008. Med Cullbergbaletten har hon satt upp The Strindberg Project.

Melanie Mederlind är sedan 2009 Artist in Residence vid Folkteatern i Göteborg, där hon regisserat Bertolt Brechts Heliga Johanna från slakthusen, Sinne av Anja Hilling och Den flygande Holländaren av Richard Wagner. Hösten 2013 regisserade hon Elfriede Jelineks Vad som hände efter att Nora lämnat sin man på Folkteatern. 

Melanie Mederlind har tilldelats Konstnärsnämndens långtidsstipendium 2012, Riksteaterns stipendium 2005 och Region Skånes kulturstipendium 2004. Hennes produktioner av Jelineks pjäser i Sverige och Norge omnämns i boken Theatrale Grenzgänge, utgiven av Elfriede Jelinek Forschungszentrum.

 

Tidigare föreställningar